Így láttam és éltem meg én a PÁKÁSZ FUTAM-ot

III. Pákász Futam Szeghalom (félmaraton)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából:

„Apákászataz 1900-as évek első harmadáig, alápvidékeklecsapolásáig komplex halász, vadász, növénygyűjtő életformája volt a lápok,mocsarakvidékén élő falvak lakóinak. Mivel a lápvidék lakosainak a megélhetéshez szántóföldi művelésre alkalmas területük kevés volt, elterjedt foglalkozásnak számított a pákászat.
Pákásznak nevezték azokat a lápvidék környékén élő embereket, akik kimondottan a rétből, mocsárvidékből éltek, tehát földet nem műveltek, hanem abból éltek, amit a lápvidék készen adott, begyűjtötték a természet adta kincseket.”

„Jókor, jó helyen lenni és jót tenni.” volt a verseny mottója, ugyanis megyénkben koraszülött mentőautóra gyűjtenek és a verseny bevételének egy részével a szervezők támogatták ezt a célt.

Végre, végre, végre! Kánikulamentes futás ígérkezett.
J Autóval érkeztünk a tetthelyre, Varga Mesi sporttárssal, két ifjú futóval és apukájukkal, a sofőr én voltam. Felvettük rajtszámainkat, üdvözöltük egymást a futóismerősökkel, volt még időnk a rajtig kicsit beszélgetni. Egyeztetni szoktuk a taktikát, ki hogy szeretne futni, milyen időt tervezünk és ilyesmik. Mivel úgy éreztem, hogy végre jót tudok futni, kijelentettem Mesinek és Lukács barátomnak (szoktuk együtt teljesíteni a versenyeket segítve, ösztönözve egymást), hogy bizony szeretnék most egy olyat futni, hogy start, bedugom a fülem, kicsit hangosabbra veszem a zenét,- szóval majdnem üvöltősre,- és futok. Önző leszek.

Rajt előtt lőttünk néhány közös fotót Mesivel és végre óra, futás indult. Négy kör városon belül, körönként két frissítőponttal. Az első két körben néha elengedtem magam a zene ütemére, lestek is az ismerősök, hogy elment az eszem, hogy rohanok, de a gyors szám végeztével visszább vettem a tempót pihenősebbre. (Szuszhiányom lett. J) Köreim 28 perc alatt maradtak, csak az utolsó kúszott 28 perc fölé. Mikor fáradni kezdtem vagy csak kerülgetett valamiféle mélypont, két rokonomra gondoltam, akiknek magamban ajánlottam fel ezt a futást. Az egyikük anyukájának temetésén aznap délelőtt voltam, a másik,- egy korombeli srác,- pár nappal korábban került agyvérzéssel kórházba. Ilyenkor azt mondom, hogy csak fuss tovább!!!

Ezen a versenyen volt még egy motivációm az utolsó körre. A harmadik kör végén megelőztem egy fiatal hölgyet, amikor áthaladtam az időmérő kapun, 1:22-nél járt az óra, ekkor kicsit visszább vettem, mert a célom két órán belüli teljesítés volt és ahhoz lassabb tempó is elég lett volna. De ekkor visszaelőzött a hölgy, akit az imént hagytam magam mögött. Fáradt voltam, de gondoltam megpróbálom tartani a lépést vele. Lassan felzárkóztam, hol ő, hol pedig én haladtam elől, egy-két km-en keresztül egymás mellett futottunk, mintha ismerősök lennénk, nem is szóltunk semmit, csak raktuk a lábunkat egymás után. Egy idő után kicsit leszakadt tőlem. A célvonalon kb. fél perccel később haladt át. Köszönet és gratulálás neki a kitartásáért!
A kitűzött célt elértem, két órán belül sikerült teljesíteni a Pákász Futamot. Mondhatni visszatértem a futáshoz, hiszen egy hónappal korábban Mezőberényben kerek 33 perccel több időbe tellett lenyomni a félmaratont.

Futás után kaptunk finom sült kolbit savanyúsággal, puha kenyérrel. Nagyon jól esett! Ismét egy családias, nagyon jól szervezett, remek hangulatú versenyen voltuk. Mindenkinek ajánlom, aki teheti, egyszer látogasson el a Pákászra Szeghalomba.

Jövőre találkozunk!

Szeghalom, 2016-09-24, félmaraton 1:50:40

Jó futást mindenkinek!
Üdv!
edede

 

 

 

 

II. PÁKÁSZ FUTAM (2015)

2015. szeptember 26-án immáron 2. alkalommal került megrendezésre Szeghalom városában a  PÁKÁSZ FUTAM.
A rendezvény helyszínéül a Nagy Miklós Városi Könyvtár előtti D’Orsay kastélykert adott otthont. 
A rendezvény idén már 3 sportágból állt. 

Elsőként a futás szerelmesei mérethették meg magukat. A helyszínre kilátogató családok az „Együtt fut a család” -500 méteres távját teljesíthették. Ezután következett az 1000 méteres gyermektáv. Mindkét versenyszámban az első három helyezetett díjaztuk, az utóbbinál fiú-lány kategóriában külön-külön.
14 órakor a „nagyobbak” álltak rajthoz 5 km-es, negyedmaraton és félmaraton távokon. Érdekességként említeném meg, hogy az 5 km-es távon férfi kategóriában az első három helyezett 2001, 2007 és 1999 es születésű volt.

A futóversenyre az előnevezést szeptember 23. éjfélkor 187 fővel zártam le. A folyamatos időjárás előrejelzések miatt szombatra nagy mennyiségű eső volt várható, mely hajnaltól folyamatosan áztatott is bennünket. Így nagyon sokat nem jöttek el a versenyre, de ezzel szemben nagyon sokan a helyszínen neveztek, így végül 176 fő állt rajthoz és teljesítette az általa választott távot. Megjegyzem, hogy miután elállt az eső, délutánra egészen kellemes futóidő lett. Futók az ország – azt mondhatnám, hogy a -  Dunától keletre eső részből érkezetek – hiszen több versenyző is érkezett Budapestről, Szegedről, Szentesről, Dányból, Sajókazáról. Sőt nemzetközivé váltunk, hiszen egy olasz állampolgárságú férfi is jelentkezett az 5 km-es városi táv lefutására.  

Ami miatt jobban szomorkodunk, hogy a tavalyi kb. 200 fős kerékpáros túrára az idén éppen az időjárás miatt csak 60 fő jelentkezett. 
A kerékpáros teljesítménytúra keretein belül 21 km-es (Szeghalom-Füzesgyarmat-Szeghalom) távot lehetett kerékpárúton teljesíteni, vagy egy 42 km-es távot (a fenti útvonalat folytatva tovább Körösladány felé és onnan vissza Szeghalomra)
Mindkét szomszédos településen a fordító állomás frissítő állomásként is szolgált. 
A 2014-es rendezvényen még nem volt – éppen ezért újdonságnak számított – a nordic walking-os teljesítmény túra. Ezt a sportágat szeretők útvonala eredetileg a Berettyó-Sebes Körös gáton lett volna, de a nagymennyiségű „égi áldás” használhatatlanná tette azt – így ők a városi sportpályán jó hangulatban rótták folyamatosan a köröket. Majd 6-12 km teljesítése után visszasétáltak a versenyközpontba. 
Azt követően, hogy minden versenyző visszaérkezett, eredményhirdetést tartottunk és átadtuk a szponzorok felajánlásait, illetve a kerékpárosok között mindkét távon külön-külön sorsoltunk. 

A II. PÁKÁSZ FUTAM-ot a kedvezőtlen időjárási tényezők ellenére én mégis sikeresnek ítélem meg. Az összefoglaló zárásaként erre néhány visszajelzést idéznék.

Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a kerékpáros teljesítmény túrán ! Elismerésem a szervezőknek! Jövőre remélem újra találkozunk!(Klenovszki Attila - Doboz)

Minden DICSÉRET a szervezőknek: egy nagyon jól meg szervezett verseny volt minden tekintetben!!!Még egyszer köszönet!!(Juhász Imre - Mezőtúr)

Köszönjük a szervezést, minden nagyon szuper volt!  A sült kolbász meg nagyon jól esett a futás után. Jövőre is megyünk!(Torma Zsolt - Békéscsaba)

Az esős idő ellenére egy nagyon jó hangulatú, kitűnően megszervezett futóversenyen vettem ma reszt Szeghalmon a Pákász futamon.(Ritók Judit - Gyula)

Köszönjük a fantasztikus szervezést,és az oda figyelést!Szuper volt minden! A cardio aerobic csapat jövőre is megy!(Gáspárné Csernus-Lukács Edina - Szentes)

Gratulálok a rendezőknek,igazán jó kis verseny volt! Köszönöm, hogy ott lehettem!(Lestyán Éva - Mezőberény)

TÁMOGATÓINK:

Szeghalom város önkormányzata
Füzesgyarmat város Önkrományzata
Körösladány város Önkormányzata
Vésztő város Önkormányzata
Csökmő város Önkormányzata
ALMA MÁTER ÉTTEREM
ARANY ABC
BEOL 
BILLERBECK Kft.
BIOFREEZE
Blaskó György építési vállalkozó
BORUZS PÉTER VÁLLALKOZÓ
Csontos ABC
ELEK GYULA
FELINA Hungária Kft.
FÜZES TV. 
GIDAI CSALÁD
GYÁNYI KFT.
HIDEGBURKOLÁS KFT. - Vésztő
K&H bank 
KASTÉLYPARK FÜRDŐ - FÜZESGYARMAT
KIT-NET KFT.
KÖRÖS 2000 KFT.
Körös-Sárréti Katasztrófa- és Polgári Védelmi Egyesület
KWINTAX KÖNYVELŐ IRODA
LA-RETE Kft. - Füzesgyarmat
LAYER Kft.
LEONARDO ÉTELBÁR
LYUGÁRD Kft. Vésztő
MADE IN PAPP ÜZLETHÁZ
MARHÁS JÓZSEF VÁLLALKOZÓ
MŰVELŐDÉSI KÖZPONT - SZEGHALOM
Nagy Szabolcs
NAGY-LÁSZLÓ TAMÁS
OLÁH HAJNALKA - DEKORATŐR
Sárréti Gasztronómiai Egyesület 
SÁRRÉTI KÉT PÉK KFT.
SIMON MÁTYÁS
STÚDIÓ MODERNA Kft.
SZABÓ KERTÉSZET
SZEGHALMI KERNYÉR KFT. 
TÁRNOK FARM
TKK Könyvkiadó - Debrecen
TOURINFORM
VASIZOM KFT.
VIDRA TANYA
ZÖLD SZIGET KFT.

 

I. PÁKÁSZ FUTAM (2014)

Tegnap lezajlott az első futóverseny és kerékpáros teljesítménytúra PÁKÁSZ FUTAM néven Szeghalmon.
Megmondom ősszintén, hogy még nem dolgoztam föl magamban azt a sok-sok mindent ami tegnap történt. Fáradtan és elgyötörten ébredtem és valahogy úgy éreztem magam, mint az első félmaratoni távom lefutása után, hogy mindenem fájt, pedig tegnap csak 1 kört, azaz 5,3 km-t futottam (hivatalosan) talán ha rám is egy lépésszámlálót kötöttek volna akkor valószínű, hogy ennek többszöröse is bizonyítottan teljesítve lett volna.

Köszönöm a személyes, a telefonos, a msn-es és facebook-os visszajelzéseteket, hogy jó rendezvény volt, és hogy jól éreztétek magatokat. Még magamban igyekszem egy-két dolgot letisztázni, hogy mit és hogyan kellett volna másként, máshogyan csinálni. Ma még nem tudom elhinni, hogy tényleg megcsináltuk és sikeresen zárult.
Nagyon-nagyon sok segítséget, erkölcsi és anyagi támogatást kaptam (én csak a magam nevében beszélhetek) a szervezési folyamatban is.
Egy csapat tagja voltam, melyben én a futóverseny megszervezéséért voltam a felelős és talán egy kicsit több is …. de vannak dolgok amiről nem beszélünk és csendben elsiklunk fellette és összességében csak a végeredményt nézzük, amiről most már elmondhatom, igen ki merem mondani, hogy jó volt, mondhatnám úgy is ahogyan hallottam tegnap, de az kicsit vulgáris lenne így fogadjátok el csak úgy, hogy nagyon- nagyon jó volt.

Néhány statisztikai adatot engedjetek meg nekem:
Az előnevezés – mely szeptember 17-én zárul során 124 egyéni futó és 3 csapat adta le a jelentkezési lapját, valamint 46 kerékpáros. Ahogyan az idő telt és egyre inkább közeledtünk a verseny napjához úgy egyre sűrűbben csörgött a telefonom azután érdeklődve, hogy van-e még lehetőség nevezni. Ekkor már átlépük azt a lélektani határt amelyről a kezdet kezdetén nem is álmodtam volna. A kezdet kezdetén azt mondtam, hogy ha 75 fő fog jelentkezni futni, összekulcsolom a kezem és elremegek egy imát. Nos azóta már sokszor elremegtem azt az imát és akkor is amikor átléptük a 150 fő nevezést.
Végül 176 fő nevezést regisztráltunk a verseny napján, de csak 152 fő állt a rajthoz.

Szombaton reggel fáradtan de mégis várakozással telve ébredtem/ébredtünk. Indultunk hiszen minden perc a délelőttből be volt táblázva. Sátorállítás, padok összeszerelése. Rajtkapu állítás, színpad állítás, hangtechnika összeszerelése. El kell mondjam, hogy volt ugyan néhány szabadnapos tűzoltó, akik szabadidejükből nagyon szívesen eljöttek segíteni, de anélkül a 10 fő lelkes közfoglalkoztatott dolgozó nélkül talán még mindig a színpad elemeket pászítanánk egymáshoz. Szabó Imi nagyszerűen koordinálta ezt a feladatot is éppúgy ahogyan a színpadon is most is mint mindig kiválóan teljesített. Aztán fél 11 körül Pálfi Ildi közreműködésével megtörtént az első mikrofonpróba „1-2, 1-2” Figyelem – figyelem aki rossz lesz …. „ 11 óra körül megérkezett a gumiváras, aki a megbeszéltekkel ellentétben kellemes meglepetésként kicsit más játékokat hozott, de többet, mint ahogyan leegyeztettük. Hamarosan fel lettek állítva a játékok és a korán érkező kis vendégek már birtokba is vehették azokat. Mindezek Hati Károly nélkül nem jöhettek létre, hiszen ő volt az aki a villamos ellátásért felelt.

Aztán megérkezett az első helyszíni nevező Mester Csaba személyében és aztán már szemmel sem tudtam követni az érkező sportolókat, mert annyira felpörögtek az események.
Aztán hirtelen már csak arra eszméltem, hogy a nevező sátrak megteltek és egyre csak gyűlt és gyűlt a tömeg.
13:00 óra körül megérkezett Tóth László a békéscsabai futónagykövet is, aki stílszerűen futva teljesítette a Békéscsaba-Szeghalom távot.

Ezután elkezdődött a hivatalos program a köszöntők , a kerékpárosok indítása, a közös bemelegítés és szívesem szerint én is ott álltam volna közöttük már csak ezért sem szerettem volna kihagyni, hogy legalább 1 kört fussak én is velük/veletek. Az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület elnöke ekkor belémkarolt és a fülembe súgta, hogy „Nézd meg mit csináltál, megtöltötted a teret”. Ez annyira jó érzés volt. Én is részese akartam lenne annak amit a futók megélnek én is szerettem volna futva is segíteni.

Kérlek ne vegyétek tőlem zokon de nem igazán tudok az eseményekről többet írni, hiszen vannak pillanatok, percek, időszakok amikre abszolút nem emlékszem.
Én nagyon örülök, hogy a sport által sok-sok embert megismerhettem itt személyesen is.
Köszönöm Önöknek/nektek a felém/felénk áradó szeretetet a segítséget.

A verseny napját izgalommal vártam, már napok óta nem tudtam éjszakánként sem aludni, hiszen állandóan pörgött az agyam, hogy mit hogyan kell majd csinálni, mi a teendő akkor ha ……. valami történik. Azon gondolkoztam, hogy gondoltam-e mindenre. Nos ma már vannak dolgok amiket másként csinálnék. De ti mint futók ill. kerékpározók úgy gondolom, hogy nem igazán vehettek ebből észre semmit.

A szervezési fázis legnehezebb része a piszkos anyagiak tisztázása és a rendezvény anyagi feltételeinek a megteremtése. Akárhova mentem támogatásért, egyik vagy másik cégvezető vagy vállalkozás vezető nem mondta, hogy nem támogat engem, a rendezvényt és a célt. Sok támogató már egy ilyen rendezvényt is nagyon szívesen támogatott volna így pedig, hogy egy beteg kisfiú gyógyulásához ill. azon költségeihez járulhattak hozzá, még szívesebben írták alá a támogatói nyilatkozatot.

Köszönetet szeretnék mondani az önzetlen támogatásért, a helyszínért, annak infrastrukturájáért, a biztosított közfoglalkoztatottakért.

Szeghalom Város Önkormányzatának és Polgármesterének.
Vésztő és Füzesgyarmat Város Önkormányzatának és Polgármestereinek
A BEOL- nak,
Nagy László Tamásnak a DÓZSA GYÓGYSZERTÁR tulajdonosának
A LAYER Kft. képviselőjének Layer Enikőnek, aki a támogatása mellett a futás versenyszámban is sikeresen és nagyszerű eredménnyel teljesítette a városi távot.
Simon Mátyás Tamásnak és feleségének Editnek aki a kerékpáros teljesítmény túrán is részt vett.
Az Arany ABC képviseletében eljáró Petri Anikónak
Blaskó Györgynek, aki a pénzbeli támogatásán felül még egyéb - az utolsó pillanatokban fellépő problémák orvoslásában is nagy-nagy segítséget nyújtott számunkra.  
A Szuril Gabona Kft. képviseletében eljáró Gyányi Gabriellának
A Füzestuning Kft. képviseletében eljáró Bíró Józsefnek.
A BIER NON STOP Kft.-nek a sátrakért és a padokért,
a JÓGA KRISTÁLY Kft. képviseletében Marhás Józsefnek a rengeteg palackos ásványvízért és müzli szeletért.
A CSONTOS ABC képviseletében Csontos Eleknek és Petinek a müzli szeletekért.
Szabó László szíkvíz készítőnek a verseny helyszínén és a frissítő állomásokon biztosított ballonos víz felajánlásáért.
Szabó Józsefnek a felajánlott almáért, melyet önkéntes segítőim a független képviselő jelöltek (így név nélkül) saját kezükkel szedtek le a fáról.
A Sárréti Két Pék Kft.-nek a pogácsáért
Bugyik Tibor és Károlyi Gábornak a felajánlott 1-1 ládba banánért.
Szőke Krisztiánnak a kordon és jelzőszalagokért.
A FELINA HUNGÁRIA Kft. képviseletében eljáró Szabóné Vozár Katalin üzemvezetőnek az indulócsomag szatyrainak elkészítettéséért és a lelkes tanuló lányoknak az elkészítésért.
A KÖRÖS 2000 Kft.-nek a szervezőknek biztosított marhahúsért
A MADE IN PAPP üzletháznak a felajánlott vásárlási utalványokért, a sportkulacsokért és a reklámpólókért.
A COOP üzletláncnak a felajánlott müzli szeletekért, a pezsgőkért és a higiéniai eszközökért.
A megújult PUSZTA CSÁRDA étteremnek a felajánlott étkezési utalványért.
Feke László vállalkozásának az elkészített emléktáblákért.
A TWO Copy Kft. képviseletében Szívós Sándornak a szórólapok nyomtatásáért.
Boruzs Péter vállalkozónak a díjazottaknak felajánlott italért.
A Gara Hotelnek a felajánlott családi hétvégi csomagért.
A füzesgyarmati Kastélypark strandfürdőnek a felajánlott családi belépőkért.
A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének felajánlásából egy hétvégi családi Kehidakustányi kikapcsolódásért és szállásért.
A katasztrófavédelmi Igazgatóságnak a sátor biztosításáért.
A lelkes tűzoltóknak a gyermekek szórakoztatásáért.
Lengyel Józsefnek a méz felajánlásáért.
Kovács Krisztiánnak a mézes ajándékcsomagért, mellyel a legmesszebbről érkező versenyzőt díjaztuk.
Az Alma Máter Étteremnek a felajánlott vacsora jegyért.
A Kis Budha ajándéküzletnek a felajánlott ajándékcsomagért.
Póka György festőművésznek a felajánlott csodálatos festményért
A LEONÁRDÓ ételbár tulajdonosának Lakatos Sándornak a vendéglátásért és a Tempo Sport Kft. munkatársainak a szállás biztosításért.
Mikolik Juditnak a legidősebb versenyző ajándékcsomagjáért és a legfiatalabb versenyzőnek felajánlott tortáért.
Domokos Sándor kötélgyártónak a molinók rögzítéséhez szolgált kötél biztosításáért.
Csordás Andrea kézműves ékszerkészítőnek a felajánlott utalványokért.
Ambrus Szilvia kézműves foglalkozatónak a részvételért.
A Szeghalmi Polgárőr egyesületnek az útvonal biztosításáért.
Árgyelán Krisztiánnak aki a nevezési díján felül még adományozott is Hegedűs István és Istvánnéhoz hasonlóan.
Schlett-Kukla Beátának, akik kupakgyűjtésből származó bevételét Tomika gyógykezelésére szánta.
És végül egy neve elhallgatását kérő Szeghalmi vállalkozónak

Bocsánat, ha valaki mégiscsak kimaradt a sorból. Igérem pótlom, de annyi minden kavarok még a fejemben.

Köszönetet szeretnék mondani az összes önkéntes segítőnek, akik munkája nélkülözhetetlen volt. Így Molnár Tamás és Elek Sándor tűzoltóknak, valamit a Tomika apukájának Szivos Imrének a munkájuk nélkülözhetetlen volt számunkra. Hiszen ők voltak akik reggel korán már sátrat állítottak, és ők voltak azok is akik azok szétszerelésénél segítkeztek. Köszönet illeti még Shulcz Lórit is, aki a verseny alatt egyéb elfoglaltságai ellenére végig kitartott mellettünk és a végén még a sátorelemek és padok szállításnál is oroszlánrészt vállalt Zsadányi Lalival és a Gajda családdal együtt.

Azon segítőknek, akik a kb. 50 kg almát leszedték, azoknak akik a rendezvény napján erőn felül teljesítettek a sátrak és színpad állításnál. Akik a frissítő állomásokon teljesítettek szolgálatot. Szilágyi Barbara, Szilágyi Vanda, Kapusi Kristófnak, Faránki Józsefnek, Macsáriné Kovács Ilonának, Papp Tímeának, Faránki Ildikónak.
Azoknak akik a nevezés során segítkeztek …. Baloghné Anikónak, Tornyi Tímeának, Szélpál Ildikónak, Macsári Fruzsinának, Szűcs Robertának és az anyukámnak.

A kerékpáros nevező sátornál nagy segítsége volt Csarkó Jánosnak Vigh Tímea, Latyák Ildikó, Vásárhelyi Ildikó és Vassné Icu.
Szeretnék köszönetet mondani Szilágyiné Szabó Mónikának és férjének Szilágyi Jánosnak is.
Szeretném megköszönni a férjemnek – Pap Lászlónak - is a szavakkal ki sem fejezhető támogatását, a kitartását és a biztatását a rengeteg fizikai munkát melyet mindvégig, de legfőképpen a verseny napján véghez vitt. A lányomnak – Pap Alexandrának a verseny napján erőn felüli segítségét. Aki korát és fizikai teljesítőképességét megszégyenítve, este fél 9-kor még a sörpadokat hordta és sátrat bontott velünk együtt, hogy másnapra minél kevesebb munkát hagyjunk ott azon embereknek, akik a területet újra szép és tiszta állapotba varázsolják majd.

Szeretném megköszönni a szervező csapatnak is a közreműködését. Oravecz Eszter, Csarkó János, Pálfi Ildi és Szabó Imi (Pötyi) szeretném tolmácsolni felétek is azt a sok-sok gratulációt melyben a ti teljesítményeteket is nagyon-nagyra értékelik, én pedig még annál is nagyobbra. Nagyszerűek voltatok. Hiszem és vallom, hogy nélkületek sem sikerült, nem sikerülhetett volna mindez.

Utolsóként pedig - a tiszteletbeli mentor díját már péntek este átadtam az érintetteknek, de - hadd említsem meg Felföldi Sándor és Pálfi Endre támogató segítségét, biztatását.

Szervező társaim nevében köszönjük szépen a támogatásotokat ezt a hihetetlen összefogást. A Szivós család nevében pedig azt a szeretetteljes támogatást amit Önöktől/tőletek – mint résztvevőktől – kaptak.